Jakie menu wybrać na imprezę firmową, by poczęstunek odpowiadał wszystkim gościom?
Każdy organizator wydarzenia firmowego stoi przed tym samym wyzwaniem w kwestii zaplanowania poczęstunku dla wszystkich gości – sprostania wszelkim wymogom, gustom i upodobaniom podniebienia. Bo każde udane przyjęcie to nie tylko spotkania, oprawa dekoracyjna i muzyka, ale właśnie jedzenie. Zachwycające smaki zapisują się w pamięci i tworzą miłe skojarzenia o danym miejscu. Od lat staramy się oferować wyśmienite menu, na tyle różnorodne, by każdy inicjator wydarzenia biznesowego miał z czego wybierać.
Imprezy firmowe to możliwość skosztowania wyśmienitych dań
Doskonały pod względem jakości poczęstunek na evencie biznesowym jest elementem budowania pozytywnego wizerunku firmy, niezależnie od tego, czy to impreza przygotowana dla współdziałaczy, partnerów, kontrahentów, czy dla całego personelu pracowniczego. Imprezy firmowe obejmują wydarzenia takie, jak eventy charytatywne, sympozja, konferencje, sesje networkingowe, szkolenia, wigilie pracownicze czy gale nagród oraz inne i nie sposób sobie wyobrazić, by podczas nich stoły miały pozostać puste. W zależności od charakteru wydarzenia bufet może być wystawiony na zewnątrz, aby goście mieli możliwość poczęstowania się przystawkami podczas przerw, bądź na wspólny stół jako półmiski z wyśmienitymi daniami. Warto także pamiętać o gościach specjalnych, którzy przybyli np. do Opola na dany konwent z daleka. Zapewne chcą posilić się po długiej podróży czy też skosztować przysmaków regionalnej kuchni. Piękny poczęstunek wiele mówi o organizatorach.
Kolacja na imprezach firmowych
Ile osób, tyle preferencji smakowych. Dlatego, będąc osobą odpowiedzialną za organizację przyjęcia, warto wybrać przystawki i dania główne różnorodnie, by sprostały wszelkim wymogom. Standardem tych czasów i rekomendowanym również przez nas rozwiązaniem stał się dobór dwóch wersji menu – standardowej, dla osób spożywających mięso i wegańskiej lub wegetariańskiej karty dań. Taka praktyka sprzyja budowaniu dobrych relacji, ponieważ tym samym goście przebywający na tego typu diecie nie będą czuli się pominięci czy wykluczeni. A zatem bulion wołowy niech wystąpi na stołach w parze z jarską zupą krem. Ważne jest także, by pośród wybranych dań znalazły się również pozycje bez silnych alergenów pokarmowych, takich jak laktoza, orzechy czy owoce morza, a w karcie nie zabrakło o nich informacji.
Przepis na wyśmienitą kuchnię
Zdaniem wielu, w tym również i naszym, wyśmienite dania zawsze są oparte na wysokiej jakości składnikach. Wyznacznikiem doboru jest tu korzystanie z produktów lokalnych czy sezonowych. Menu naszej Restauracji okazjonalnie poszerzamy o dania z charakterystycznych dla danej pory roku produktów – kurki, szparagi czy jagody leśne występują lokalnie tylko w okolicach lata, warto więc nacieszyć się tymi specjałami. Dlatego ważne, by imprezy firmowe posiadały menu, w których można znaleźć potrawy stanowiące wariacje tych najrzadziej spotykanych dóbr. Opolskie to region, gdzie wielu lokalnych przedsiębiorców oferuje regionalne, wysokiej jakości produkty, jak na przykład sery, wędliny, jaja, warzywa czy grzyby leśne, a wszystko to z tradycyjnych upraw czy hodowli.
Wykwintny bufet na imprezie firmowej
Smak samych potraw jest ważny, ale także ich wygląd. Piękna kompozycja działa na zmysł wzroku, potęgując doznania płynące z podniebienia i sprawia, że ciężko oprzeć się skosztowaniu dania. Organizując imprezy firmowe w Opolu, nie mniej uwagi przykładamy właśnie do kwestii stylistyki talerza. Dania bufetowe muszą więc być piękne i oparte na najlepszych półproduktach, ale liczy się także czas ich podania. Nawet najpiękniej prezentujące się jedzenie nie ucieszy gościa, jeśli zostanie dostarczone z dużym opóźnieniem, a do tego zimne lub w małej ilości. Najczęściej gustowne restauracje serwują małe porcje dań, po to by każdy mógł skosztować wszystkiego po trochu. Z drugiej strony, niewielka ilość jedzenia na talerzu doprowadzi raczej do niezadowolenia. Sztuka podawania specjałów jest więc sztuką umiaru.
Karta dań uwzględnia wybór bufetowych dań, ale także alkoholi i napojów. Wykwintne trunki to dla wielu podkreślenie gustownego przyjęcia. Zatrudnienie sommeliera, odpowiedzialnego za dobór, serwowanie i poczęstunek winami stanowi dodatkową usługę, nadającą przyjęciu wyjątkowej oprawy. Degustacja może czekać na gości na przykład w restauracyjnym lobby, a szampan podawany do tacy przed wejściem do sali to już standard eleganckiego przyjęcia.
Uroczysty posiłek wraz ze sztuką serwowania wykwintnych dań, są w stanie zaskoczyć wszystkich gości i zachwycić smakiem. Przed organizatorami takiego wydarzenia stoi niemałe wyzwanie, ale warto dopiąć wszystko na ostatni guzik, by wykreować gustowny bankiet, podkreślający renomę firmy.